Η κλιματική αλλαγή είναι, ίσως αυτή τη στιγμή μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η απειλή αυτή είναι πλέον υπαρκτή και ορατή και στον τόπο μας.
Η σημασία που πλέον αποδίδεται στο περιβάλλον δεν είναι τυχαία. Γι΄αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπονήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και έχει τους ακόλουθους κύριους στόχους:
- Εκμηδένιση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.
- Αποσύνδεση της υπερχρήσης των φυσικών πόρων.
- Να μην παραμένει κανένας πολίτης και καμιά περιοχή στο περιθώριο.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη, με σημαντικές επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ο οποίος στοχεύει στον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, από «συμβατική» οικονομία, σε μια νέα μορφή οικονομίας, με την Ευρώπη να στοχεύει να καταστεί «κλιματικά ουδέτερη ήπειρος» έως το 2050
Ως Κύπρος πρέπει και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πλαίσιο και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απορρέουν από αυτό, ώστε να καταφέρουμε τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων.
- Λειτουργία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και περαιτέρω στόχευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για αύξηση των πράσινων θέσεων εργασίας.
- Επαναδημιουργία του One Stop Shop στις αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ.
- Ένταξη των πλωτών μονάδων ΑΠΕ – όπου είναι το μέλλον και πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο ως πολιτεία όπως πράττουν οι πιο προηγμενες χωρες πχ. η Αγγλία και η Γαλλία – εφαρμόζοντας στην πράξη τη γαλάζια ενέργεια.
- Καθιέρωση Ενεργειακών Κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, προς όφελος των πολλών, με σεβασμό και προστασία στο Περιβάλλον.
- Μεθοδική μετάβαση στις έξυπνες πράσινες πόλεις.
- Δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στέρεων αποβλήτων με προοπτική παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα.
- Ενθάρρυνση για τη δημιουργία υβριδικών σταθμών παράγωγης ηλεκτρισμού με προτεραιότητα στις ΑΠΕ. Εμβολιάζουμε ουσιαστικά την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.
- Εφαρμογή του εγγυοδοτικού (σταθερού) αντίτιμου μια χρήσης συσκευασιών, για αποτροπή της παράλληλης οικονομίας.
- Μελέτη για Επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών με στόχο την παραγωγή υλικών δευτερογενούς ποιότητας.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι προς το συμφέρον όλων, των επόμενων γενιών, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και ποιοτικότερη.
Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει αφορμή για περισυλλογή και αναζήτηση των ιδανικότερων και προσφορότερων λύσεων.
Τώρα είναι η ώρα για ατομική και συλλογική δράση!