ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, κ. ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΡΟΓΙΑΝ
“Ο πλανήτης πλησιάζει στην ώρα μηδέν.
Η ζημιά που έχουμε επιφέρει ως ανθρώπινο γένος στο περιβάλλον την τελευταία εκατονταετία της τεχνολογικής εξέλιξης και της βαριάς βιομηχανίας, δεν έχει προηγούμενο.
Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος πως σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε πολιτικές που να προστατεύουν τα τόσο απλά μα και τόσο βασικά συνάμα: Το πράσινο και τα δάση μας, την ποιότητα του νερού που πίνουμε και του αέρα που αναπνέουμε, τις καθαρές θάλασσες.
Η ευημερία του ανθρώπου βασίζεται πλέον κρίσιμα στην προστασία του περιβάλλοντος, τα δε μέτρα που λαμβάνουμε ως χώρα αλλά και η κουλτούρα μας ως κοινωνία και ως πολίτες είναι ο καθρέφτης του πολιτισμούς μας.
Εμείς ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είμαστε μια πολιτική παράταξη με πολύ στοχευμένο και έντονο ενδιαφέρον στην Οικολογία και στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Για αυτό και καταθέτουμε υλοποιήσιμες πολιτικές προτάσεις, στη βάση των Ευρωπαϊκών πολιτικών και κατευθυντήριων γραμμών, και βεβαίως του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2021 – 2030.
Είναι, όντως γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και έχει τους ακόλουθους κύριους στόχους:
- Εκμηδένιση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.
- Αποσύνδεση της υπερχρήσης των φυσικών πόρων.
- Να μην παραμένει κανένας πολίτης και καμιά περιοχή στο περιθώριο.
Δεν είναι τυχαία που ο δεύτερος άξονας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά αξιοποίηση πόρων ύψους €1,2 δις, είναι η επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, ‘όπου για το σκοπό αυτό καταθέσαμε τις προτάσεις μας ως Παράταξη το Φεβρουάριο του 2021 και είμαστε ικανοποιημένοι που κάποιες από αυτές έχουν ήδη υιοθετηθεί από την πολιτεία.
Πιο στοχευμένα σε ότι αφορά τη χώρα μας, ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων προτείνουμε την εφαρμογή και προώθηση της «Κυπριακής Πράσινης Συμφωνίας».
Η οποία είναι βασισμένη στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», και στόχο έχει να προχωρήσουμε στο μέλλον και μεθοδικά αλλά και καινοτόμα.
Εμείς καταθέτουμε σήμερα τον οδικό μας χάρτη με το όνομα «Κυπριακή Πράσινη Συμφωνία» με τις ακόλουθες προτάσεις.
• Μετεξέλιξη του θεσμού του Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε Υφυπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, καλύπτοντας και τους Πέντε Ευρωπαϊκούς πυλώνες των στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα, χωρίς καμία πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση.
• Λειτουργία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και περαιτέρω στόχευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για αύξηση των πράσινων θέσεων εργασίας.
• Επαναδημιουργία του One Stop Shop στις αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ.
• Ένταξη των πλωτών μονάδων ΑΠΕ – όπου είναι το μέλλον και πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο ως πολιτεία όπως πράττουν οι πιο προηγμενες χωρες πχ. η Αγγλία και η Γαλλία – εφαρμόζοντας στην πράξη τη γαλάζια ενέργεια.
• Καθιέρωση Ενεργειακών Κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, προς όφελος των πολλών, με σεβασμό και προστασία στο Περιβάλλον.
• Μεθοδική μετάβαση στις έξυπνες πράσινες πόλεις.
• Δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στέρεων αποβλήτων με προοπτική παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα.
• Ενθάρρυνση για τη δημιουργία υβριδικών σταθμών παράγωγης ηλεκτρισμού με προτεραιότητα στις ΑΠΕ. Εμβολιάζουμε ουσιαστικά την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.
• Εφαρμογή του εγγυοδοτικού (σταθερού) αντίτιμου μια χρήσης συσκευασιών, για αποτροπή της παράλληλης οικονομίας.
• Μελέτη για Επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών με στόχο την παραγωγή υλικών δευτερογενούς ποιότητας.
Πιο επεξηγηματικά, μέσα στις δικές μας προτάσεις είναι η δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στέρεων αποβλήτων σε κλιβάνους υψηλής τεχνολογίας, φιλικούς στο περιβάλλον, χαμηλών εκπομπών, με προοπτική παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα, η οποία ταξινομείται στο ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Είναι επιτακτική ανάγκη για να αποφύγουμε την υγειονομική ταφή αποβλήτων που γίνεται εδώ και χρόνια, παλαιότερα σε Κοτσιάτη και Βατή και τώρα ένα μεγάλο μέρος στην Κόσιη.
Την ίδια ώρα που όλοι μιλάμε για την ανακύκλωση και όντως μπορεί να έχουμε καταφέρει σε ένα βαθμό το θέμα συνείδησης, την ίδια ώρα θέλουμε να κάνουμε τον πολίτη συμμέτοχο σε αυτό με πραγματικό οικονομικό όφελος στην τσέπη του καθενός μας. Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση μιας μελέτης που θα καταδείξει ότι η πατρίδα μας μπορεί να επεξεργαστεί τα ανακυκλώσιμα υλικά και να παράξει δευτερογενείς ποιότητας υλικών, με τα σωστά κίνητρα.
Τότε ναι θα μιλάμε για πραγματική κυκλική οικονομία η οποία εντάσσεται μέσα στις ευρύτερες προτάσεις που αφορούν την αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της Κύπρου.
Στη Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων έχουμε κτίσει μια εξειδικευμένη ομάδα εργασίας γι’ αυτό τον Τομέα τον οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό για το σήμερα και το μέλλον της πατρίδας μας.
Έχουμε πολλά να πάρουμε από την Ευρώπη για να βελτιώσουμε το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη της Κύπρου μας.
Ας τα αξιοποιήσουμε”.
Παρακολουθήστε εδώ την τοποθέτηση του Παντελή Σοφοκλέους, Πολιτικού Μηχανικού – Μηχανικού Περιβάλλοντος στη Συνέντευξη Τύπου:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 ΜΑΪΟΥ 2021